Hoorrecht voor pensioengerechtigden en gewezen deelnemers

De keuzes van sociale partners (werkgever en de OR van Ecolab) tijdens de overgang naar een nieuwe pensioenregeling hebben impact op pensioengerechtigden en gewezen deelnemers (slapers). Dit betreft vooral de behandeling van opgebouwde pensioenaanspraken, contractkeuze en mogelijke compensatie.

De belangen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers worden meegenomen in de besluitvorming. Een goede afweging van deze belangen is belangrijk voor zowel sociale partners als het Pensioenfonds Ecolab. De overwegingen en effecten van gemaakte keuzes worden vastgelegd in een transitieplan.

De Wet toekomst pensioenen biedt een hoorrecht voor verenigingen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers. Sociale partners moeten tijdig gelegenheid geven voor input, zodat deze nog invloed kan hebben op de keuzes. Zij zullen terugkoppelen hoe deze input is gewogen in hun besluitvorming.

Het hoorrecht heeft twee functies: het informeert belanghebbenden vroeg in de transitie en dwingt sociale partners om de belangen van betrokkenen zichtbaar mee te wegen.

Betrokkenheid van Pensioengerechtigden en Gewezen Deelnemers

Verenigingen van pensioengerechtigden en gewezen deelnemers moeten zich tijdig melden om hun wensen en aandachtspunten in de besluitvorming te laten opnemen. Zelfs als er geen verzoek tot invaren is, moeten sociale partners dit onderbouwen, aangezien invaren soms in het belang van gewezen deelnemers en pensioengerechtigden kan zijn.

In de fase van het hoorrecht kunnen verenigingen hun input geven. Sociale partners moeten aangeven wat er met deze input is gedaan in het transitieplan. De inbreng is niet bindend, maar moet wel worden meegenomen in de besluitvorming. Iedere gewezen deelnemer of pensioengerechtigde kan ook contact opnemen met de voormalig werkgever om hun belangen kenbaar te maken.

September 2024