Nieuwe regels voor pensioen

U heeft er vast al wel over gehoord. Naar verwachting komen er vanaf 1 januari 2023 nieuwe pensioenregels. Dit is een belangrijk onderwerp waar bijna iedereen in Nederland mee te maken krijgt. Graag willen we u aan de hand van een aantal documenten informeren over de belangrijkste wijzigingen in de regelgeving. Op deze website vindt u ook specifieke informatie met betrekking tot de toekomst van Stichting Pensioenfonds Ecolab.

Als de nieuwe regels ingaan, krijgen de werkgevers en de sociale partners tot uiterlijk 1 januari 2027 de tijd om alles goed te kunnen regelen voor de overstap naar dit nieuwe stelsel. Ecolab en de sociale partners bereiden zich hier momenteel goed op voor.

1. Nederland krijgt nieuwe regels voor pensioen.

Wat is pensioen? Waarom krijgen we nieuwe regels voor pensioen? In onderstaande documenten vindt u de antwoorden.

nieuwe regels voor pensioen

waarom nieuwe regels voor pensioen?

2. Nieuwe pensioenregels: wat verandert er en wat blijft hetzelfde?

Onder de nieuwe regels blijven een aantal zaken hetzelfde. U ontvangt bijvoorbeeld vanaf uw AOW-leeftijd AOW van de overheid en uw pensioen wordt aan u uitgekeerd zolang u leeft. Er veranderen ook een aantal dingen. Op dit moment vindt pensioen plaats via een zogenaamde middelloonregeling. Dit houdt in dat u elk jaar een stukje pensioen opbouwt. Al die stukjes samen vormen uw uiteindelijke pensioen. Onder de nieuwe regels maken de werkgever en de sociale partners afspraken over hoeveel geld u en uw werkgever inleggen voor uw pensioen. U bouwt in het nieuwe stelsel een persoonlijk pensioenvermogen op, waarmee u op uw pensioendatum pensioen aankoopt.

wat verandert en wat blijft hetzelfde?

3. De 10 meest gestelde vragen

In onderstaand document vind u een antwoord op de 10 meest gestelde vragen. U kunt hier bijvoorbeeld lezen dat uw pensioen in het nieuwe stelsel eerder omhoog kan. Als het echter niet goed gaat me de economie, dan kan uw pensioen onder de nieuwe regels ook eerder omlaag gaan. Wat niet verandert, is dat u zelf kan kiezen op welk moment u uw pensioen in wilt laten gaan.

wat betekenen de nieuwe pensioenregels voor mij?